Zeg je Roelf Wolterink uit Rijssen, dan zeg je oorlog, verzet of Indië. Anders dan veel lotgenoten zwijgt Roelf nergens over. Toch komen de meeste interviews met hem niet verder dan die eerste drie onderwerpen. Hoog tijd om hem eens wat meer aan de tand te voelen in mijn Nedersaksische podcast Wearldsproake. Over zijn jeugd, kijk op het leven en grote liefde Alie. Allemaal in zijn eigen taal, Riessens Nedersaksisch. “Daar kan ik me beter in uitdrukken.”

In verzorgingstehuis De Wellehof in Rijssen staat één deur altijd open. “Dat mut ook. Et was biej ons altied al één angeloop,” vertelt Roelf Wolterink. Hij woont er fijn, maar “et wördt nooit gin Schoolstroate…” Dankzij elken dag twee eier en ne komme braandnetteltee kan hij ‘nog good’, zij het sinds kort met hulp van een rollator. Al is hij vanuit de stoel nog verrassend soepel overeind.

Voordat de podcastapparatuur op de tafel bij het raam kan, moet er eerst een hele stapel schrijfsels, knipsels, kranten en boeken aan de kant. Want Wolterink is altijd ergens mee bezig. “Ik hebbe nog zat te doon!”

Beluister via Spotify, YouTube of je favoriete andere platform

 

Inhoud van de podcast

 

Timestamps

00:01 Jeugd, gezin en werk

12:10 Oorlog: Verzet en dwangarbeid

28:10 Indië

37:47 Alie – Geluk bij een ongeluk

46:00 Aan het werk

58:22 Terugblik: wat zou je anders doen?

58:48 Duitse kameraden

01:02:40 Hobby’s: tekenen en houtsnijden

01:06:00 Taal: Nedersaksisch en Duits

01:12:05 Hoe hou je er plezier aan?

01:14:00 Wat wil je nog bereiken?

01:16:05 Rijssense SS’ers in het verzet

01:23:55 Wat vind je van de huidige politiek?

01:25:50 Wat wil je jonge mensen meegeven?

Achter de schermen: interviewfoto’s

 

Deze prachtige plaatjes van het podcastinterview zijn gemaakt door Gerieke Pluimers.

Deel jouw verhaal met mijn hulp

Een podcast is een ideale manier om een diepgaander gesprek, visie of breed onderwerp de wereld in te krijgen en je organisatie menselijk in de schijnwerpers te zetten. Wil je mijn hulp bij het structureren, opnemen, verwerken én publiceren van je podcast? Stuur me dan via onderstaande button een bericht.