Muziek

Music was my first love. Met acht jaar mocht ik op trommelles. Zestien jaar lang oefende ik ritmes en rudiments. Heerlijk. Vanaf mijn 10e mocht ik met de drumfanfare over straat, vanaf mijn 14e helemaal los in dweilorkest De Kamgoarn Klösse. Ondertussen leerde ik mezelf een handvol akkoorden op een gitaar. Maar liedjes van een ander herkauwen, daar had ik gin dörst op. Bovendien begon ik me voor streektaal in te zetten en ontdekte ik reggae. Het resultaat is een mix van alles. Dat wil ik best eens bij je komen spelen.

TWENTSE TROUBADOUR

Of naja, hoe noem je zoiets. Ik zing liedjes in het Twents. Het doel is reggae of ska, maar vaak komt het er anders uit. Als jazz. Of soul. Heel af en toe zit er een rap tussen. Al zijn dat meer ritmische expirimenten. Maar toch. Op een podium of in een kroeg, laat maar horen.

REGGAE AN DE REGGE

De meeste nummers die ik maakt zijn bedoeld als Reggae. Pure one-drop riddims. Rootsmuziek. En mijn roots liggen nu eenmaal hier in Twente. Dus Twentse reggae. Simpel, als je erover nadenkt. Natuurlijk kan ik ook losse beats en riddims op maat maken. Vraag maar.

TEKSTWERK VOOR MUZIEK

Natuurlijk schrijf ik ook graag nummers voor anderen. Op maat. Dat deed ik bijvoorbeeld verschillende keren voor de Twentse Jazzerieje, een onderdeel van het Grolsch International Jazz Festival. En voor de Riessense Revue. Zoek je fijn tekstwerk, passend bij jouw zangstijl? Dan weet je me nu te vinden :).

Beluister op YouTube

Waarom nou reggae?

Als je streektaalmuziek wilt maken is de keuze vrij snel gemaakt: boerenrock, toch? Natuurlijk heb ik als recalcitrante puber Normaal en Jovink grijsgedraaid. Maar ik vind dat alle soorten muziek in het Nedersaksisch moeten kunnen. Pop, jazz, soul, salsa, kizomba… Probeer het eens!

Op de een of andere manier raakte reggae mij. Is het ritmisch ingewikkeld? Nee. Is het muzikaal hoogstaand? Nee. Wel ontzettend lekker! Het is warm, makkelijk en ritmisch. Het hobbelt en hapert, het is tegendraads.

En qua tekst gaat het om de conscious message. Bob Marley zei het: reggae is a music dat fight fi di oppressed people, anywhere pon di earth. 

Positiviteit, opkomen voor je rechten, gelijke behandeling, allemaal thema’s die mij als streektaalstrijder aanspreken.

Updates over Muziek

Meer weten of samenwerking verkennen?