Afgelopen zaterdag 26 maart kwam de tweede druk van mijn boek Tukkerspotten uit. Maar wat is er zo anders aan Tukkerspotten 2, behalve dat de voorkant nu knalrood is in plaats van kanariegeel? Met zo’n 9 nieuwe hoofdstukken en in totaal zo’n 40 extra pagina’s over minder vaak belichte onderwerpen heeft het boek toch wel een andere toon gekregen. Meer evenwicht.

Tukkerspotten I was vooral een leuk, herkenbaar boek voor en over de Tukker. ‘Erg herkenbaar’ en ‘lekker vlot geschreven’, hoorde ik vooral van lezers terug. Dat is natuurlijk wel mooi om te horen en goed voor je ego als schrijver, maar toch vond ik vanaf het begin al dat er wat ontbrak. Het was wel heel erg positief allemaal. 

Eerlijk over de vreemde kant van Twente

Als het daadwerkelijk een ‘gids voor de Twentenaar’ zou zijn, moet je dus ook eerlijk zijn en de dingen benoemen die niet helemaal koek en ei zijn. Mensen ook voorbereiden op problemen en mindere kanten waar ze tegenaan kunnen lopen.

Want zo leuk en aardig is het allemaal niet in Twente. Ook op het zo rustige platteland rijst het drugsprobleem de (GHB-)pan uit. En de manier waarop we hier doorgaans met vreemden omgaan, bijvoorbeeld, liet nog wel te wensen over. Daarom is het hoofdstuk Xenofobie misschien wel het langste hoofdstuk van het boek geworden.

Maar ‘Vreemden’ bedoel ik ook in de breedste zin van het woord. Want je bent al gauw een ‘vreemde’, als je niet voldoet aan het gemiddelde verwachtingsplaatje van de Twentenaar. Daarom kijken we ook naar de Queer kant van Twente.

Onder het kopje Kastelen ontdekken we ook wat voor vreemde kostgangers er allemaal de dienst uitmaakten in Twente.

Een nieuwe weg

Iets wat ook nog niet aan bod was gekomen was misschien wel het meest definiërende van Twente. De twee rivieren, onze Tigris en Eufraat, de Regge en Dinkel. En al die andere beken en stroompjes die onze handel en wandel door de eeuwen heen vorm gaven.

In ieder geval is Tukkerspotten II een nieuwe weg ingeslagen. 

Tukkerspotten kopen

De tweede druk van Tukkerspotten ligt nu in de betere boekwinkels. Ook is ‘ie online te bestellen via AfdH Uitgevers en Bol.com.