“Jongeren zijn niet geïnteresseerd in streektaal en Twents/Nedersaksisch sterft uit.” Deze en meer clichés pak ik aan via mijn TikTok-video’s. Die zijn ondertussen bij elkaar al ruim 1 miljoen keer bekeken. Reden genoeg voor Tubantia-journalist Serena Caruso om mij er het hemd over van het lijf te vragen. Waarom ben ik mijn TikTok in het Twents begonnen en welke nieuwe deuren opent dat?

Op mijn Tiktok wissel ik hapklare brokken informatie over (de geschiedenis van) het Twents/Nedersaksisch af met culturele inzichten en etymologie (= herkomst van woorden onderzoeken). Vaak laat ik ook het grotere plaatje zien: het Nedersaksisch is een internationale taal.

En het zal je verbazen hoeveel mensen er dan toch geïnteresseerd blijken. Dit is wat de cijfers van mijn tot nu toe 140 TikTok-video’s erover zeggen:

  • 1.474.733 views (!)
  • Ruim 49.000 likes
  • Best bekeken video: 137.000 views
  • 6600+ volgers
  • Ruim 3 maanden aan Twents/Nedersaksische kijktijd gegenereerd
Reactie op Twents Nedersaksisch TikTok Martin ter Denge

Jeugd wil Twents/Nedersaksisch leren

In het Tubantia-artikel vertel ik dan ook dat de jeugd best geïnteresseerd is in het Nedersaksisch. Ik krijg bijna elke week wel de vraag waar ze het kunnen leren en of ik ook cursussen geef. Maar doordat de oudere generaties altijd voor ze blijven invullen dat ze het niet interessant zouden vinden, raken ze gedemotiveerd. “Als de ouderen het zelf al niet belangrijk genoeg vinden, waarom zouden wij dan nog moeite doen?” Die rare spagaat speel ik na in deze TikTok:

 

Daarnaast is de doorsnee blootstelling die de jeugd krijgt aan Nedersaksisch een mengelmoes van klompenstamperij en lompe, onbenullige en soms ronduit grove filmpjes. Dat doet het toch al wankele imago niet veel goeds. Kennelijk is het Nedersaksisch iets om lekker de asociale boer uit te hangen. Verder niets.

 

Het grotere plaatje

Nedersaksisch als internationale taal

 

Dat moest anders. Mijn TikTok-video’s zijn ondertussen samen bijna 1,5 miljoen keer bekeken.

Ze gaan bijvoorbeeld over Twentse woordgeslachten:

 

Of de etymologie van het Nedersaksische woord voor ui. Door het in groter verband te plaatsen, zie je de internationale waarde van Nedersaksisch.

 

En soms kun je ook gewoon heerlijk de taalnerd uithangen (waar ik me zelf ook over verbaasde). In tegenstelling tot wat traditionele media en stugge doemdenkende dialecto’s verkondigen, blijkt ook hier dus publiek voor te zijn:

Groeiend publiek

 

Kortom: TikTok is een uitstekend medium om mensen te bereiken die anders niet uit zichzelf zouden nadenken over het Nedersaksisch in het algemeen of Twents in het bijzonder. Door continu te hameren op het internationale aspect van de taal en het steeds toe te lichten zonder lollig te doen, normaliseer ik de taal voor een nog altijd groeiend publiek.

Eind 2023 hoop ik de 10.000 volgers aan te tikken. Dat zou een mooie mijlpaal zijn. Help je mee?

Spreker Twents/Nedersaksisch

 

Meer weten over hoe je TikTok en andere digitale media kunt inzetten voor imagoverbetering van het Twents/Nedersaksisch? Met aanstekelijk taalenthousiasme verzorg ik presentaties en lezingen over de positie van het Nedersaksisch, praktische toepassing ervan en gebruik in het dagelijks leven.