Eindelijk is het dan zo wijd: Tukkerspotten is een feit!

Lang verwacht, toch gekomen. Vanaf 24 juli 2021 ligt mijn boek Tukkerspotten in de betere boekwinkels. Ook is het al online te bestellen via Bol.com en de website van AFdH Uitgevers.

In Tukkerspotten loop ik van A tot Z de psyche van de Twentenaar langs. Van de A van accent langs de B van boeren en de T van het woord Tukker tot de Z van zwijgen. Soms ontleed ik een stereotiep, af en toe vul ik het aan met anekdotisch bewijs. Het resultaat is een vlot boek dat menig Tukker met een grote grijns zal lezen. Of er soms met een ‘Bluksem, noe’j et zo zegt!” op reageert. Niks geen clichés, gewoon keiharde feiten. Ga kopen dan!

Het begin

Op een herfstige nazomerdag in 2020 ontbood boekenbal Abels mij op zijn toenmalige residentie, Café Sprakel in Lonneker. Hij wou me eigenlijk alleen maar vragen een Nedersaksische invalshoek te leveren aan vertaalvakblad Filter. Maar eigenlijk was het een mooie gelegenheid om Herfstbok te drinken. Halverwege slingerde ik zo eens over tafel dat ik een boek had geschreven. Daar ging-ie toch wat rechterop van zitten. “Doe eens een stukje dan,” provoceerde Abels. Ik trok mijn manuscript op mijn smartphonescherm en begon te lezen uit het hoofdstuk Trouwen.

“Machtig mooi, Matn,” zei hij met z’n hese stem, terwijl hij zijn bokje knuffelde, “kö’w wal wat met.” En toen begon het wachten. Want wijlen A.L. Snijders, de grond van het bestaan van AFdH Uitgevers, had net zijn verhalenbundel Tat Tvam Asi klaar. Dat had ja voorrang. En Rooie Rinus en Pé Daalemmer wilden ook nog wat uitgeven en Lammert Voos moest ook nog wat.

Had ik mooi de kans om het boek naar tweede lezer Chris Canter te sturen, die er met een fijne kam doorheen ging. En ondertussen kon Cyril Wermers zijn prachtige collectie foto’s door om er typische beelden bij te zoeken van al dat mooie volk hier.

Het resultaat was een soort vogelgids met beschrijvingen over de sociale structuren, de lokroep, het voedsel, het jeugdkleed en de paringsdrang van de gemiddelde Tukker, gevangen in een kleine 180 bladzijden. Een Tukker zou zeggen: da’s nog te doon. Dan zeg ik: dan hoof iej et doar ook neet um te loaten. Haal an dan.

Tukkerspotten gekocht? Deel het!

Tukkerspotten bemachtigd in de boekenwinkel of online? Völle wille!

Stuur me gerust een bericht over wat je mooie stukken uit het boek vindt (info@martinterdenge.nl / @martinterdenge) en ook een foto!