Op dinsdagavond 22 maart 2022 sta ik in de Agorazaal van De Vrijhof te oreren over het belang van Twents cultureel besef binnen en buiten Universiteit Twente. Ik verzorg een Studium Generale over Twentse taal en cultuur, onder de titel Plat voor Twents. Iedereen die daar zin aan heeft, is welkom (wel even aanmelden vooraf).

Want wat wil het geval: we hebben te maken met een brain drain. Oftewel, Twente is een krimpregio en loopt leeg. Onze UT trekt duizenden internationale studenten, die en masse hun papiertje halen en vrijwel meteen daarna weer ‘bedankt en tot ziens’ zeggen. Het bedrijfsleven blijft met bergen werk en te weinig handjes achter.

Die paar studenten die willen blijven kun je op een hand tellen, blijkt uit peilingen. En de weinigen die het proberen en braaf een cursus Nederlands volgen, lopen toch tegen wat problemen aan. Dit geldt trouwens ook voor medewerkers. Nederlands? Daar hoor je misschien in Enschede en de andere grotere steden een versie van, maar eromheen werkt het toch even anders. Lekker cultureel doen, hip, woke, vega en inclusief? Dat mag, maar verwacht niet van iedereen dezelfde levenskeuzes. Dutch Directness? Ooh, misskien wal… (Nee, dus).

Maar de UT wordt wakker. Een jaar geleden las een medewerkster van de University of Twente (what’s in a name) mijn boek Tukkerspotten. Er vielen wat dingen op hun plek. Er begon wat rond te zingen binnen de UT en binnen de kortste keren buitelden verschillende afdelingen over elkaar heen om ‘iets met Twents’ te doen. 

Aftrap Twentse samenwerking 

Het resultaat voor nu is de Studium Generale (in het Nederlands), de eerste in een reeks initiatieven in samenwerking met de UT.

Wil jij erbij zijn? Meld je dan gratis aan via onderstaande gegevens.

Evenementdetails

Studium Generale lezing: Plat voor Twents
Dinsdag 22 maart 2022, van 19:30 – 21:00
Locatie: De Vrijhof, campus Universiteit Twente. Zaal: Agora