Zaterdag 16 oktober was ik te gast bij Inga Tjapkes van RTV Oost. In haar radioprogramma Groot Onderhoud ondervraagt ze gewone en minder gewone Overijsselaars naar hun passie of plan. Bij mij kwamen daar natuurlijk vragen uit over het Nedersaksisch en mijn boek Tukkerspotten, waarvan de eerste druk bijna stief oetverkocht is. Dat vraagt natuurlijk om een tweede druk, maar alles op z’n tijd, ja.

 

Maar Mevrouw Tjapkes had zich duchtig voorbereid. Ook mijn Engelstalige podcastserie over het Nedersaksisch, die ik samen met mede-taalfanaat Chris Canter opneem – The Saxon Series – kwam voorbij. Verder ging het dus over alcohol, Oudsaksisch fikkie stoken (waar Inga naar eigen zeggen heel bedreven in was) en het al dan niet toepasbare van Tukkerspotten op geheel Oost-Nederland.

Van Twentse muziek tot afrobeats

Ook kon heel Overijssel meegenieten hoe ik mijn gitaar stemde, waarna ik mijn lofzang ‘Dit is Twente’ kon laten horen. Als de Fransen iets over Parijs mogen roepen en Blue Eyes het over New York heeft, mag ik Twente ne veare in et gat stekken.

Tegelijk ook mocht ik zelf muziek meenemen. Ik koos voor Lightning van Mortimer. Een van de mooiste reggaenummers die ik ken. Heerlijke muziek waar je vanalles mee kunt en waar te vaak weer een stereotype aan wordt gehangen. Dit nummer is er een van groeiende liefde van de zanger voor zijn vrouw. Die je ook weer in deze prachtige clip terugziet.

Ook Knack Am van Yemi Alade kwam aan bod. Want deze Nigeriaanse Afropop-zangeres is gewoon fantastisch. Toen we begin dit jaar met Travelling Twents op Curaçao zaten, klonk ze daar gewoon op de speakers bij de lokale quesadilla-verkoper. Alade heeft de hele wereld al veroverd, terwijl Nederland weer eens achterin slaapt.

Uitzending terugluisteren

De hele aflevering kun je terugluisteren op de website van RTV Oost.

Op zoek naar een streektaalkenner of spreker over het Nedersaksisch?

Reageer hieronder of neem contact op met mij.